Vησί Ιστορία

Θήρα (ελλ. Θήρα, επίσης – Φηρά, Σαντορίνη) είναι ένα ηφαιστειακό νησί του Αιγαίου, αποτελεί μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Η έκτασή της ανέρχεται σε 76 τετρ. χλμ., το μήκος των ακτών της – σε 70 χλμ. Η Θήρα μαζί με τα νησιά Θηρασιά, Παλαιά Καμένη, Νέα Καμένη και Ασπρονήσι συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα των νησιών σε σχήμα δαχτυλιδιού που ονομάζεται Σαντορίνη (Σαντορίνη, ελλ. Σαντορίνη), το οποίο έδωσε το δεύτερο όνομα στο ίδιο το νησί.

Περίπου ενάμιση χιλιάδες χρόνια π.Χ. (1500 π.Χ. – 1645 π.Χ., σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις) έγινε μια ισχυρότατη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (έως την τιμή 7 της κλίμακας μέτρησης εκρήξεων), η οποία ριζικά άλλαξε την ιστορία του αρχαίου κόσμου καθώς και το σχήμα του νησιού. Η έκρηξη του κρατήρα του ηφαιστείου κατέρρευσε και σχηματίστηκε μια τεράστια καλντέρα (χοάνη), την οποία αμέσως γεμίσε η θάλασσα. Η θαλάσσια επιφάνεια της καλντέρας φτάνει περίπου στα 32 τετρ. μίλια ενώ το βάθος της ανέρχεται στα 300-400 μ. Από την αρχαία Στρογγύλη μέχρι σήμερα έμεινε ορατή μόνο η ημισέληνος με απότομο γκρεμό ύψους άνω των 300 μέτρων δυτικά και με ισόπεδες παραλίες ανατολικά. Μετά το γέμισμα του κρατήρα του ηφαιστείου με νερό έγινε εξάτμιση του και μια έκρηξη τεράστιας δύναμης (το φαινόμενο του ατμολέβητα), η οποία προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι ύψους προφανώς 100-200 μέτρων, το οποίο χτύπησε την βόρεια ακτή της Κρήτης.

Η συνέπεια του τσουνάμι ήταν η παρακμή του Μινωικού πολιτισμού (οι ανασκαφές στην Κρήτη έδειξαν, ότι ο Μινωικός πολιτισμός υπήρχε και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, διότι ένας μεγάλος αριθμός των μινωικών κτηρίων βρίσκεται πάνω από το στρώμα της ηφαιστειακής στάχτης, αλλά η οικονομική ζημία στο θαλάσσιο εμπόριο, στην αλιεία και στη γεωργία στις παράκτιες πεδιάδες έχει αποδειχθεί ανεπανόρθωτη). Η καταστροφή ολοκληρώθηκε από τους ισχυρούς σεισμούς και την ηφαιστειακή στάχτη, η οποία έφτασε από σημαντική απόσταση.

Ευτυχώς, η αναψυχή στην Σαντορίνη είναι αρκετά ποικιλόμορφη: δραστήρια, παραλιακή, παρακολούθηση ξεναγήσεων, κλπ. Η Σαντορίνη δίνει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των υποδομών. Εδώ θα βρείτε αμέτρητη ποικιλία από καφετέριες και εστιατόρια με τοπική κουζίνα, νυχτερινά κέντρα με δυνατή μουσική, διάσημες παραλίες με πολύχρωμο ηφαιστειακό άμμο και πολυάριθμα καταστήματα. Οινοποίηση είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των κατοίκων της Σαντορίνης. Εδώ και 3.500 χρόνια εδώ καλλιεργείται το καταπληκτικό σταφύλι, η μοναδική γεύση του οποίου δημιουργείται χάρη στην έλλειψη των βροχών και στο ηφαιστειογενές έδαφος. Στη Σαντορίνη καλλιεργείται ένα ιδιαίτερο είδος σταφυλιού – το ασύρτικο – από το οποίο παράγεται εξαιρετικό κρασί:

  • «Ασύρτικο» – το λευκό ξηρό κρασί, το οποίο δεν απαιτεί μεγάλη ωρίμανση.
  • «Νυχτέρι» – το ώριμο λευκό κρασί, το οποίο χρειάζεται να μείνει σε ησυχία για μερικούς μήνες προκειμένου να αποκτήσει γεύση.
  • Το «Βινσάντο» είναι, ίσως, το δημοφιλέστερο κρασί της Σαντορίνης. Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του, το κρασί λιάζει επί 30 ημέρες, ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και σιγοβράζει στα μπουκάλια έως μερικές δεκαετίες.

Πολύ συχνά το νησί επισκέπτονται οι νιόπαντροι, που ονειρεύονται ένα αξέχαστο ταξίδι του μέλιτος. Επίσης, οι γάμοι στην Σαντορίνη δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός, διότι είναι τόσο εύκολο να επιλέξει κανείς το μέρος για την τελετή – σχεδόν κάθε γωνιά του νησιού χαρίζει τρυφερότητα και ρομαντισμό. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του γάμου μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα στη θάλασσα ή ακόμα και στο ανενεργό ηφαίστειο. Στο νησί βρίσκονται 330 ορθόδοξες εκκλησίες και ναοί, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης, της προστάτιδας του νησιού, στην οποία αυτό το θαυμάσιο νησί χρωστάει το όνομά του.